Fűtés klímával

Tudta, hogy egy modern klímával már fűthet is? Ilyenkor persze a legtöbben tiltakozni kezdenek, hogy ez milyen költséges lenne. Pedig ma már nem pazarlás a fűtés klímával.

A minőségi klímák piacára már egyre több olyan típus kerül ki, amely -20 vagy akár -30 Celsius fokig is képesek az otthon melegét biztosítani. Ezekben a klímákban már hűtő-fűtő hőszivattyú található. A klíma hűtőközege hűtési üzemmódban a helység levegőjének hőenergiáját felveszi, így hűtve a levegőt. A kültéri egység a meleget a kinyomja, tehát fűti a környezetét. Ez a folyamat egy váltó segítségével megfordítható, így a klímánk fűtő klíma lesz. Ilyenkor a kültéri egység fűteni kezd, a kint keletkező hőt a kompresszor a helységbe szivattyúzza.

Az általános tévhit, hogy a többlet energia felhasználás miatt a klímával való fűtés jelentősen emeli a villanyszámlát. A folyamatot megismerve viszont láthatjuk, hogy a kompresszor nem a hő előállítására használja fel az elektromos energiát, hanem a hő szivattyúzására, szállítására. Ezért elmondható, hogy egy hősugárzóhoz vagy olajradiátorhoz képest akár 3-5-ször nagyobb fűtési energiát tud leadni. Tehát összességében igen, a fűtés klímával megéri, akár az egész házról, akár csak kiegészítő fűtésről van szó.

Ami még inkább javíthatja a klíma energia hatékonyságát, az az inverter. Manapság már alig találni olyan klímát amit ne inverterrel gyártanának, de sokak fejében ez egyenlő a fűtő klímával. Pedig az inverter csak azért felelős, hogy a kompresszorral összekötve annyi energiát vegyen fel a klíma, ami a folyamatos működéshez szükséges. Ne legyenek nagy energia felvételek, hirtelen leállások. Az inverteres klímák érzékelik a helység hőmérsékletét és a beállított hőmérséklethez igazítják a teljesítményt. Inverteres klímát olyan ingatlanokba is telepíthetünk, ahol az elektromos hálózat nem bírná a hagyományos klímák hirtelen energia felvételét.

Láthatjuk, hogy az inverteres, fűtésre is alkalmas klíma az egyik legpénztárcabarátabb megoldás, ha meleg otthonra vágyunk!

Új klímát szeretne vásárolni? Keresse fel szakértő csapatunkat!