Direkt keresés, fejvadászat

A magasan képzett, sikeres vezetők illetve speciális szaktudással rendelkező szakemberek megkeresésének leghatékonyabb, a Megbízó számára legelőnyösebb módszere a direkt keresés. A direkt keresés, fejvadászat módszerével a Megbízó nemcsak a hirdetésére beérkezett pályázatok, de a piacon elérhető legjobb szakemberek közül válogathat.

A direkt keresés folyamata

A pozíció részletes munkaköri leírásának elkészítése után alapos kutatási munka veszi kezdetét, melyben megkeressük a munkaerőpiac összes olyan területét, ahol a lehetséges jelöltek megtalálhatóak. Felkutatjuk az összes olyan céget, melyek hasonló vagy kapcsolódó profillal rendelkeznek, mint a Megbízó és valószínűsíthetően foglalkoztatnak a betöltendő pozíció profiljának megfelelő szakembereket. Erről írásos listát (long-list) készítünk a Megbízó részére is.
A megfelelő személyekkel felvesszük a kapcsolatot, hogy felkeltsük érdeklődésüket a pozíció iránt és megállapítsuk alkalmasságukat a Megbízó által támasztott követelmények alapján.
A pozíció iránt érdeklődőktől beérkezett önéletrajzok előzetes értékelése után a követelményeknek és elvárásoknak legjobban megfelelő pályázókat irodánkba hívjuk, s a kiválasztott jelöltekkel 1-1,5 órás strukturált interjút folytatunk.
Az interjún bemutatjuk a Megbízónkat (amennyiben ez publikus), tájékoztatjuk a jelölteket a pozícióval kapcsolatos feladatokról és elvárásokról, valamint részletesen megvizsgáljuk az adott jelölt alkalmasságát a Megbízó által megfogalmazott profil tükrében. Feltérképezzük szakmai hátterét, elért eredményeit, munka- és vezetői stílusát, váltási szándékát, személyiségét és motivációját.
A kiválasztott jelöltekről részletes értékelést készítünk, amely összefoglalja az interjún elhangzottakat, valamint a tanácsadó észrevételeit. Megbízóink három különböző stílusú és részletezettségű jelentés közül választhatnak az alábbiak szerint:
1. vázlatpontokba szedett egyoldalas összesítő
2. részletes, leíró jelentés (kb. 3 oldal)
3. kombinált jelentés, mely a jelölt önéletrajzát, egy általunk standardizált formában tartalmazza, kiegészítve egy pontokba szedett részletes jellemzéssel

Amennyiben a Megbízó igényli, az ügyfél-interjúkat megelőzően, személyes összefoglaló találkozót szervezünk, melyen szóban értékeljük a keresést, az annak során tapasztalt visszajelzéseket valamint a pályázókat. Ezután egyeztetjük az ügyfél-interjúk kölcsönösen megfelelő időpontját és helyszínét.
Az ügyfél-interjúk lebonyolítása után szükség szerint közreműködünk a projekt sikeres lezárásában, referenciaellenőrzéssel, pszichológiai felméréssel, a felek közti egyeztetésekben való részvétellel.
A direkt keresés időtartama átlagosan 4 hét.